Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeFoto'sSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurSteun Hart voor natuur nu!Paddestoel

Foto's

Paddestoelen Almere
Insecten
Paddestoelen Nederland
SBS6 kerstparade
Neverending Art
Dansen in Almere
Flevoland
Almeerse natuur
Almere op de kaart
Almere Parkwijk
Epson Perfection V500
Epson Perfection 3170
Minolta F-2900
Minolta AF-2840
Primefilm 1800i
Dia/negatief scanners
Digitale fotografie
Fotobewerking
Foto's overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Gastenboek lezen...
Gastenboek schrijven...
Pingen en een IP adres vinde...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Geluidsapparatuur aansluiten...
Mijn Windows Media Center er...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 54.242.236.164
Bezoekers= 1415350     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 13 feb 2018 till 19 feb 2018

Fotobewerking - Algemeen

Fotobewerking is een leuke computer bezigheid met een zeer zichtbaar resultaat. De meeste foto's bewerk ik voor het internet. Mijn droom was ooit om kleurenfoto's te maken met mijn computer en printer. Die droom is dat vrij aardig uitgekomen, maar de prijs daarvan is vrij hoog. De benodigde computer, printers, papier en inkt zijn kostbaar. Het afdrukken alleen (dus zonder computer) is ook nog wel vrij prijzig, vergeleken met digitaal afdrukken in een centrale. Smalle Wikke met een mier, 4-5-2003
 1. Fotobewerkings software
 2. Benodigde resolutie voor het web
 3. Benodigde resolutie voor een foto
 4. Benodigde resolutie voor een dvd afspeler
 5. Digitale afdruk via de fotograaf, winkel of het internet
 6. Systeem eisen
 7. Extra apparatuur
 8. Mijn ervaringen met digitale fotografie
 9. Mijn ervaringen met dia en negatief scanners
 10. Dia of negatief digitaliseren met een fototoestel ...
 • Fotobewerkings software:
  Mijn favoriete pakket om foto's te bewerken is Adobe Photoshop. Er bestaat vele min of meer vergelijkbare software zoals Gimp, Picasa, Magix software. Maar zelfs Adobe heeft meer in huis, bijvoorbeeld Lightroom. Fotobewerking vraagt veel geheugen en vaak ook veel rekencapaciteit. Let erop dat het plaatje of de foto een geschikte resolutie heeft. Maak deze niet onnodig groot. Maar ook niet te klein als scherpte belangrijk is.
  Tekenen van een plattegrond of een lijntekening kan beter met een programma als Autocad gedaan worden. Tekenen kan wel met een fotobewerkings programma als Microsoft Paint of Adobe Photoshop. Helaas krijgt een tekening een vaste resolutie. Herschaling en wijzigen van teksten gaat daardoor uiteindelijk een stuk lastiger.

  Belangrijke functies van een fotobewerkings pakket zijn afhankelijk van de gebruiks eisen. Voor het maken van internet foto's voor een homepage is kopiëren en plakken en resolutie verlaging, kleuraanpassing, verscherpen en zo voldoende. Voor het maken van echte foto's moet de oorspronkelijke resolutie zo goed als mogelijk is, worden gehandhaafd. Dat betekent dat als de foto in hoogte verkleind moet worden, of de dpi factor verhoogd moet worden of dat er een stuk van de foto afgeknipt moet worden.
  Bewerkingen die veel worden uitgevoerd zijn:

  • Foto bijknippen
  • Helderheid (en/of eventueel gamma) aanpassen (foto lichter of donkerder maken)
  • Contrast aanpassen (de hardheid, de verschillen tussen de lichtste en donkerste kleur intensiteiten vergroten of verkleinen) Vaak wordt het instellen van het contrast gecombineerd met de helderheid instelling.
  • Kleuren niveau's aanpassen (per kleur of alle kleuren RGB). Deze aanpassing is gericht op de kleurintensiteit en soms ook om het contrast van een bepaalde kleur.
  • Verscherpen (pas op voor grote vlakken van een bepaalde kleur, deze kunnen verruisen)
  • Ruis verwijderen, minder scherp maken, stofjes verwijderen
  • Beschadigingen bijwerken, wat grotere stofjes verwijderen, kleurovergangen bijwerken

  Toepassingen:

  • Een foto geschikt maken voor het internet
  • Een foto afdrukken op de printer
  • Een foto geschikt maken voor CD-Rom, Dvd
  • Een foto geschikt maken voor digitale afdruk bij de fotograaf
  • Fotomanipulatie
  Bedenk overigens wel dat het bij het bewerken van foto's kleur informatie verloren kan gaan. Normaliter kunnen 256 (8 bits) niveaus van een kleur worden bewaard. Voor 3 kleuren is dat dus samen 24 bits. Sommige scanners leveren foto's met meer bits op, bijvoorbeeld 36 of zelfs 48 bits. Dat betekent 16x256=4096 of 256x256=65536 verschillende kleurniveaus. Dat is dus heel erg veel. Het slechte nieuws is helaas dat niet alle fotobewerkingssoftware om kan gaan met het grote aantal kleurniveaus.

  Een pakket zoals Adobe Photoschop, kent functies voor automatische kleuren optimalisatie en automatische contrast en helderheid optimalisatie. Vertrouw niet volledig op deze functies. De automatische instelling levert nogal eens een slechter resultaat op! In dat geval niet wijzigen of naar eigen inzicht de kleuren niveaus, de helderheid en het contrast bijregelen als dat nodig lijkt te zijn. Soms lijkt een foto te groen. Ga na of de computer en of het beeldscherm correct zijn gecalibreerd voordat de foto zelf wordt aangepast. Mijn beeldscherm geeft bijvoorbeeld standaard teveel groen weer. In dit geval moet ik de foto niet aanpassen, maar de instelling van het beeldscherm!

 • Benodigde resolutie voor het web: Coca Cola kerst truck in Almere, 22-12-2007
  Met name Webfoto's kunnen volstaan met een lage resolutie. Detailfoto's zijn natuurlijk wel veel mooier, maar snelheid is hier veel belangrijker. Resoluties tot 400x400 voldoen erg goed. Ik sla foto's op in het JPEG formaat kies daarbij een lage tot gemiddelde kwaliteit (3 of meer). Dit levert meestal een bestand op die kleiner is dan 50 kB. Meestal probeer ik de foto een hoogte te geven van 200. Dat geeft vaak nog een redelijk plaatje, alleen detail foto's vergen toch echt een hogere resolutie. Een foto die pakweg 200x300 punten telt, levert vaak een bestand op die kleiner is dan 25 kB.

  Een opmerking is nog op zijn plaats: een tekening zal vaak in het GIF formaat kleiner worden. Van belang is dan dat de tekening slechts uit een klein aantal kleuren bestaat. Vooral ingescande plaatjes beschikken over veel kleurtinten en dus veel kleuren. Opslag in het GIF formaat zal dan beslist geen voordeel opleveren.

 • Benodigde resolutie voor een foto:
  Een interessant punt is welke resolutie nog een goede afdruk oplevert. De meningen daarover zijn wisselend. Sommige fotografen beweren dat een 30x45 foto voldoende heeft aan pakweg 1500 bij 2250 punten. Dat betekent dan een 10x15 foto dan scherp is als die tenminste 500 bij 750 punten telt. Een 20x30 vergroting zou dan voldoende hebben aan 1000 bij 1500 punten.. Dat is dus wel 125 dpi. Ik ben geneigd het met die stelling min of meer eens te zijn als het "gewone" afdrukken betreft. Voor een 10x15 foto levert een wat hogere resolutie wel een scherper resultaat. Let er wel op dat de JPEG compressie niet te fors is ingesteld. Dat levert, al vrij snel, veel kwaliteitsverlies en blokkerige foto's op.
  Een normale foto (10x15 cm) vraagt volgens mij minimaal een resolutie van zo'n 700x1000 punten. Een A4 (29,7x21 cm) vraagt minimaal een resolutie van zo'n 2000x1400 punten. Als gedetailleerde foto, zoals in een landschapsfoto of een groep mensen, vraagt in het algemeen een hogere resolutie. Dit omdat anders sommige details op een foto door een te lage resolutie niet meer zichtbaar zijn.

  Soms sla ik foto's op in het TIF formaat omdat hierbij geen kleurinformatie verloren gaat. Een TIF bestand met een foto van bijvoorbeeld 1500x2250 punten is meestal zo'n 10 MB groot. Dat is dan helaas ook het grootste nadeel van dit formaat, foto's nemen uiteindelijk veel schijfruimte in beslag. Het BMP (Windows bitmap formaat) is een handig formaat voor bestandsuitwisseling. Helaas nemen BMP bestanden ook veel schijfruimte in beslag dus het gebruik daarvan heeft niet mijn voorkeur.
  Opslag van foto's doe ik meestal in het Jpeg formaat omdat dat formaat tegenwoordig het meest gangbaar is. Deze foto bestanden zijn in het algemeen relatief klein en dat is voordeel wanneer bestanden, bijvoorbeeld per email, worden verstuurd of worden bewaard op een harde schijf, USB stick, cd, dvd en ga zo maar door. De meeste digitale camera's maken dan ook gebruik van het Jpeg formaat. Een Jpeg bestand met een foto van bijvoorbeeld 1500x2250 punten is maximaal zo'n 1 MB groot.
  Het Jpeg formaat biedt dus allerlei voordelen, er zijn helaas ook nadelen. Jpeg levert een kleiner bestand op tegen een mogelijk wat mindere kwaliteit. Verder kan er na fotobewerking, kleurinformatie verloren gaan bij het maken van een uitsnede of bij kleurcorrectie. Het is heel erg verstandig om het originele fotobestand nooit te overschrijven! Verder kent Jpeg verschillende opslag kwaliteiten. Ik kies voor een foto op de PC vrijwel altijd voor een hoge opslag kwaliteit (8 of hoger). Een te lage opslag kwaliteit (lager dan 5) doet zeker afbreuk aan de foto, er worden "hokjes" zichtbaar. De ruimtewinst is slechts beperkt alleen daarom al is het gebruik van een te lage opslag kwaliteit al af te raden. Alleen bij specifiek gebruik op bijvoorbeeld websites is een lage opslag kwaliteit in het algemeen wel een belangrijke factor.

 • Benodigde resolutie voor een dvd afspeler
  Voor een Dvd afspeler is de resolutie normaliter 720x576 (MPEG2) of zelfs nog wat meer voor Breedbeeld. Voor een gewone TV geldt een resolutie van 704x576, dat is bijna hetzelfde als het Dvd formaat. Nu is weergave op een Televisie enigszins te vergelijken met internet, alleen is wat hogere resolutie niet zo'n probleem omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met een internet verbinding. Dat wil nog niet zeggen dat een hoge resolutie een verstandig keuze is.
  Een te hoge resolutie zal de afspeler traag maken en het beeld zal er echt niet beter van worden. Een resolutie van bijvoorbeeld 1500-1000 of 2000x1500 is toch wel het maximum. Het bestandsformaat dat de afspeler herkent is het JPEG formaat. Te grote JPEG bestanden (groter dan 1,5 MB) kunnen soms niet worden gelezen. Iets om in de gaten te houden.
  Foto's, die kleiner of groter zijn dan het beeldformaat, worden in het algemeen uitgerekt of verkleind tot dat die wel gelijk worden aan het beeldformaat. Bij deze aanpassing kan scherpte verloren gaan doordat er of informatie wordt weggegooid of doordat er informatie wordt bij verzonnen. Omdat een TV-beeld vaak wat onscherper oogt, is dit niet zo erg. Te grote aanpassingen zijn soms wel zichtbaar. Zorg ook voor een niet te lage compressie, de artefacten zijn soms erg zichtbaar of worden zichtbaarder.
  Foto's kunnen ook in de vorm van een videobestand worden weergegeven. In dat geval kan er bijvoorbeeld tekst en geluid worden toegevoegd. Het levert een film of diaserie op die u op de TV kunt bekijken. Voor het maken van deze videobestanden bestaan verschillende programma's, vaak als onderdeel van het door u gebruikte brandprogramma. Hier (Eenvoudige videobewerking) is wat meer informatie te vinden om foto's als film op een CD of een Dvd schijf te plaatsen.

 • Digitale afdruk via de fotograaf, winkel of het internet:
  Het voordeel van internet is dat de foto niet op een CD-Rom of een diskette hoeft te worden gezet. Voor de resolutie, zie Benodigde resolutie voor een foto.
  Het afdrukken van digitale foto's is vaak zeer betaalbaar. Tussen de duurste en de goedkopere, is vaak wel kwaliteitsverschil waarneembaar. Om inzicht te krijgen in het kwaliteitsverschil, maak ik gebruik van een door mijzelf ingescande Kodak test foto. Het schijnt dat Fuji een testfoto inclusief een CD-Rom met test foto's levert, waarmee een computer en beeldscherm helemaal optimaal in te stellen is. Een goede test foto geeft inzicht in de scherpte, de kleurechtheid en het contrast. Het verbaast mij overigens nog steeds dat op internet geen foto vergelijkings materiaal beschikbaar staat waarmee de kleuren, helderheid en contrast kan worden vergeleken met de eigen foto.
  Begin 2008 liet ik mijn foto's nog afdrukken bij de MediaMarkt in Almere op hun eigen afdrukcentrale. Sinds een aantal maanden is dat niet meer mogelijk en dat betekent dat ik op zoek moest naar een alternatief. In het verleden had ik al slechte ervaringen opgedaan met foto afdruk centrales, dus daar wilde ik geen gebruik van maken. Augustus 2008 heb ik de foto's weer eens bij de Hema laten afdrukken, mede zij in het verleden ook foto's van redelijke kwaliteit leverden. De kosten zijn helaas wel bijna 50% hoger dan vroeger bij de MediaMarkt. De resultaten zien er goed uit, de kleuren wat minder zacht en het papier is ook wat minder stevig. Tja, het is een detail, maar ik mis wel de foto-index. Aandachtspunt is nog wel het afsnijden, dat gaat niet symmetrisch, de onderrand verliest meer dan de bovenrand.

  In april 2005 heb ik een CD-Rom met foto's naar de Blokker gebracht. Zij hadden een aanbieding om 100 foto's voor €0,12 per stuk af te drukken. Ik vond het resultaat aardig maar geen groot succes. De "probleem" foto's bleken stuk voor stuk verkeerd te zijn afgedrukt. Oh ja, probleem foto's zijn foto's die bij automatische belichting vrijwel zeker fout worden afgedrukt. In het algemeen zijn de meeste foto's ook nog te donker afgedrukt. De sneeuwfoto's waren zeer teleurstellend. De foto's zijn overigens afgedrukt op Kodak fotopapier. Dit is dus geen aanrader. Ik vermoed dat dit probleem veroorzaakt door de afdrukcentrale. Op één punt is de afdrukcentrale wel beter: het papier formaat. Het formaat van 10x13 wordt ondersteund voor foto's die niet in grootte zijn aangepast, dat betekent dat de hele foto zo goed als mogelijk is, zal worden afgedrukt.
  In het algemeen liet ik dus de foto's afdrukken bij de standaard foto-service van de MediaMarkt in Almere. Zij leverden foto afdrukken met een prima kwaliteit zeker gezien de prijs. De foto's zijn in het algemeen iets aan de zachte kant, soms ook nog wel wat groen. Voor de MediaMarkt maakte verhoogde ik de hardheid altijd iets, desondanks zou die handeling niet nodig moeten zijn. Een duidelijk minpunt is en blijft het fotoformaat. De foto-service levert alleen in het 10-formaat met nadruk op de 15 cm. Alles wat niet past, wordt dus gestript.
  Door een toevallige samenloop van omstandigheden kon de Mediamarkt begin september 2005 niet zelf afdrukken. Het alternatief was gebruik te maken van de standaard service, opsturen naar de centrale in Duitsland. Ik dacht, dat zal wel goed gaan. De afdrukken zag er in eerste instantie aardig uit, alleen de "probleem" foto's waren stuk voor stuk niet goed afgedrukt. Achteraf bleek dat de meeste "goede en zonnige" foto's veels te hard waren afgedrukt. Verder was de doortekening van met name de lichte delen, gewoon slecht tot afwezig. Dit was vooral goed te zien op de sneeuw-en waterval foto's. Saillant detail: de foto's zijn afgedrukt op Agfa fotopapier. De afdrukcentrale gaat overigens wel goed om met het foto formaat. Alle moeite wordt gedaan om de gehele foto af te drukken. Als die past op 10x13 of 10x15 dan wordt die ook op dat formaat geleverd. Past de foto niet op dat formaat dan wordt de foto op papier van 10x17,5 geleverd! Uiteindelijk is meer dan de helft van de foto's opnieuw afgedrukt! Afdrukken bij de afdrukcentrale lijkt me een grote afrader.

  In april 2003 heb ik foto's laten afdrukken bij een fotograaf die gebruik maakt van een eigen ontwikkel centrale (1-uur service). De kwaliteit was gelukkig heel goed te noemen: scherpte en contrast waren uitzonderlijk goed. Minpuntjes waren: 88% van de foto wordt afgedrukt, verder zijn er op vrij veel foto's droogvlekken te zien.
  In mei 2003 heb ik foto's laten afdrukken bij de Hema. De algemene indruk van de foto's is goed te noemen. Minpunten zijn: 92% van de foto wordt afgedrukt, scherpte en contrast op de testfoto duidelijk minder.
  In mei 2003 heb ik foto's later afdrukken bij de Mediamarkt 1-uur service in Almere. De kwaliteit op basis van de testfoto was in scherpte vrij goed en in contrast ietsjes beter dan de Hema. De foto's zien er goed uit en worden ook nog afgedrukt op Kodak Royal fotopapier! Minpuntjes waren: 89% van de foto wordt afgedrukt, verder zijn soms droogvlekken op de foto's te zien.

  Hoewel men zegt dat er aan digitale foto's helemaal niets wordt gewijzigd qua kleur en contrast, lijken sommige foto's duidelijk scherper dan de afbeelding die ik op mijn beeldscherm kan zien. Verscherpen van foto's is daarom minder belangrijk omdat de digitale afdrukcentrale dat al doet. Het scheelt in extreme situaties ook nog veel ruis (sorry Adobe Photoshop, er is dus nog wat te verbeteren).
  Verder is het opletten als de gehele foto moet worden afgedrukt. De verhouding 1:1,5 wordt niet nageleefd. Dat kan ook niet omdat het papier die verhouding net niet heeft. Het blijft dus onvoorspelbaar hoe de foto exact wordt afgedrukt. In het algemeen is dat niet zo erg, maar het kan best vervelend uitpakken als het onderwerp net op de foto past. Als een foto niet optimaal is belicht (verkeerde kleuren, onderbelicht of overbelicht) dan is soms nog correctie mogelijk. Dit kan je soms zelf doen voordat de foto opdracht wordt verstuurd, en soms kan dat ook door de fotograaf gedaan worden. Kijk uit met foto's die bij automatische lichtcorrectie (optie aanwezig in de meeste fotobewerkingssoftware) een volledig andere kleur krijgt die als fout wordt ervaren. Een foto afdrukcentrale lijkt met dit soort foto's in het geheel niet mee om te kunnen gaan! Zeker als ik dit vergelijk met het afdrukken van een filmrolletje inclusief ontwikkelen en afdrukken. Dat levert op een of andere manier altijd het beste resultaat. De belichting en kleuren van een digitale foto vind ik in het algemeen erg tegenvallen omdat dit in een foto afdrukcentrale kennelijk per foto gebeurt (te vergelijken met een nabestelling van een filmrolletje).

 • Systeem eisen:
  Op de huidige computers en bij gebruik van Windows XP, Vista of Windows 7 is 2GB geheugen heel erg prettig en tegenwoordig bijna noodzakelijk. Op zich werkt Windows XP nog wel vrij aardig met 512MB geheugen en is 256MB toch wel het minimum. Is de resolutie van een foto erg hoog bijvoorbeeld 5000x3000 punten of meer, of worden er veel foto's tegelijk bewerkt of vergeleken of bekeken, dan zal de harde schijf ook een woordje mee gaan spreken. Zorg ervoor dat er voldoende vrije schijfruimte is want de computer wil nog wel eens gaan hikken bij bepaalde handelingen.
  Bij gebruik van Windows 98, is een foto of plaatje met een afmeting van 5000x3300 punten is nog net te bewerken met een PC die beschikt over 128 MB RAM (vind ik). Een PC met 64 MB staat stil of gaat rare dingen doen. Overigens is een werkbare resolutie op een PC met 64 MB geheugen volgens mij hooguit 2400x1600, of wat daar in de buurt zit.
  Overigens is de een resolutie van 5000x3000 punten voor een A3 afdruk ruim voldoende. Voor een A4 is 3600x2400 vaak meer dan genoeg, en volstaat 2400x1600 nagenoeg altijd. Voor het maken van kleurafdrukken gebruik ik in het algemeen mijn Epson Epson Stylus 810 printer printer. Alleen laat ik foto's tegenwoordig gewoon afdrukken in de fotowinkel, dat is gewoon goedkoper.

 • Extra apparatuur:
  Een foto scan ik in met mijn Epson Perfection 3170 Photo scanner (USB). Ik heb lange tijd gebruik gemaakt van mijn inmiddels 12 jaar oude HP Scanjet 5P Scsi scanner. Voordeel van de Epson scanner is dat ik er ook mijn negatieven en dia's mee kan inscannen. De PrimeFilm 1800i dia/negatief scanner zal hierdoor nagenoeg nooit meer worden gebruikt omdat de Epson scanneer gewoon veel en beter werkt dan de Primefilm scanner. Voor meer informatie over het scannen van dia's en negatieven, zie verder.
  Een foto print ik meestal uit op mijn Epson Stylus Photo 810 printer. Het afdrukresultaat is erg fraai echter deze Epson printer haalt nog steeds niet het contrast en de scherpte van een echte foto. Een ander minpuntje is dat een wieltje dat zorg draagt voor de papierdoorvoer, een spoor achterlaat op de afdruk ...
  Een aandachtspunt is nog wel dat elk merk en type papier andere eigenschappen heeft. Afhankelijk van het gekozen papier moet soms helderheid, contrast en soms ook de kleur toch nog iets bijgeregeld worden.
  Het calibreren van de scanner op het beeldscherm en de printer vergt enig geduld. Als dit is uitgevoerd, dan kan middels de contrast en helderheid instelling altijd een goede afdruk worden verkregen. Wat op het beeldscherm er goed uitziet, ziet er op de printer net zo uit. Voor zover de printer driver het merk en type papier ondersteunt, dat wel.

 • Mijn ervaringen met digitale fotografie
  Op de Digitale fotografie pagina zijn mijn ervaringen te lezen over digitale fotografie. Hier is bijvoorbeeld informatie te vinden waaraan een digitale camera zou moeten voldoen. Verder vertel ik iets over mijn eigen digitale camera's of de camera's die ik gehad heb. Tot slot vertel ik iets over geheugenkaarten.
  De volgende digitale camera's komen aan bod: De Canon Powershot G3 vier megapixel camera, de Canon Powershot G5 vijf megapixel camera, de Nikon D80 10 megapixel reflexcamera en tot slot de Trust FamilyC@m 300 webcam.

 • Mijn ervaringen met dia -en negatief scanners
  De afgelopen jaren heb ik een groot aantal scanners uitgeprobeerd en/of gebruikt. Op de speciale Fotobewerking - Dia/negatief scanners pagina is daar van alles over te lezen.
  Op die pagina's zijn mijn ervaringen te vinden over ed Epson Perfection V500 Photo scanner, de Epson Perfection 3170 Photo scanner, de Primefilm 1800i dia/negatief scanner, de Minolta DiMAGE Scan Dual III AF-2840 dia/negatief scanner, de Minolta Dimage Scan Elite F-2900 dia/negatief scanner, de Primefilm 3650 dia/negatief scanner en de Epson all-in one wonder: Epson RX520.

 • Dia of negatief digitaliseren met een fototoestel ...
  Ik had voor het inscannen van 6x6 cm kleur en zwart/wit negatieven geen goede scanner. Via een kennis kreeg ik een Artec SCANROM 4E, waarmee een 10x15 cm foto of een dia ingescand kon worden. Een 6x6 kleur negatief heeft slechts een beperkte afwijkende kleur, dus het idee was dat behalve het inverteren van de kleuren, er weinig kleur correctie nodig zou zijn. Deze scanner had één groot nadeel: de driver werkt alleen op Windows 95, 98 of ME. Uiteindelijk bleek de scanner helaas onvoldoende kwaliteit in huis te hebben, om een goede scan te maken, dus met deze scanner kwam ik niet verder.
  Ik bedacht me dat ik een negatief of dia ook tegen het licht kon houden (van een lamp of een LCD scherm met wit bureaublad) en dan het beeldmateriaal te fotografere. Ik had wel een fototoestel met macro lens, dus ik ben gaan experimenteren. De eerste resultaten leken vrij aardig, alleen het resultaat oogde niet superscherp. Ook bleek de lichtsterkte van het LCD scherm tegen te vallen. In de kringloopwinkel zag ik een lichtbak, en ik dacht, daarmee moet het beter lukken. Een ander voordeel was dat het beeldmateriaal op de lichtbak gelegd kon worden. De resultaten zagen er veelbelovend uit, probleem voor mij was dat ik geen statief had waarmee ik het fototoestel vast kon zetten. Dit omdat de lichtbak te groot was en het onderwerp dat ik wilde fotograferen te dichtbij was.
  Ik heb toen nog eens naar doka spullen gekeken. Ik had nog een vergroter met lamp, misschien kon ik daar nog wat mee. De lens eruit, het negatief erin en de lamp aan ... Tja, het principe bleek te werken! Ik had ook meer licht de opname zag er redelijk uit. Probleem punt was nu het scherpstellen.

  Dit waren leuke experimenten, uiteindelijk ben ik er mee gestopt omdat ik flatbed scanner vond met lamp waarmee ik mijn 6x6 negatieven en mijn kleinbeeld dia's en negatieven gewoon mee kon inscannen.

Back to the beginning? Click here.


WelcomeFoto'sSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

Date: 11 januari 2010