Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeThuisnetwerkSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurSteun Hart voor natuur nu!Paddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 18.232.188.251
Bezoekers= 1940049     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 24 mar 2020 till 30 mar 2020

Hoe het begon (thuisnetwerk)

In het begin was het nieuwsgierigheid. Ik deed vrijwilligerswerk op een lagere school in de buurt voor onderhoud aan hun PC's en netwerk (zo vanaf begin 1999). Ik deed dit samen met mensen die er veel meer verstand van hadden.
Het bouwen van een netwerk leek neer te komen op het leggen van kabels en het plaatsen van een hub. Het zag er allemaal niet zo moeilijk uit. Aangezien ik meerdere PC's gebruik, leek het mij wel handig om een DOS cq. Windows netwerk te hebben waarmee ik makkelijk bestanden kon uitwisselen tussen mijn verschillende computers. Via DOS werkt het allemaal niet zo goed. Ik ben gestopt na het maken van de speciale boot disk. Ik heb een aantal versies liggen, maar het aanpassen van een schijf voor een configuratie die niet standaard wordt ondersteund door Windows, bleek te tijdrovend.

Het volgende wil ik nog wel kwijt: werken met netwerken is niet echt makkelijk. Zeker als "het" niet werkt, wordt het een lastige klus om "het" te achterhalen. In het huidige Windows XP tijdperk is netwerken wel een stuk makkelijker geworden, dat wel. Kijk ook eens op Een thuisnetwerk bouwen ... Hier is bruikbare informatie te vinden voor de eerste stappen in de wereld die thuisnetwerk heet.

Hieronder een weergave van mijn eerste stappen.

  • Een thuisnetwerk zal er bij iedereen anders uitzien en bij iedereen op een andere manier ontstaan. Ik ben begonnen met twee PCI netwerkkaarten (DE450) tussen twee computers. De ene computer op mijn werkkamer, de andere op mijn slaapkamer. Vanwege de beschikbaarheid van coax heb ik gekozen voor combo kaartjes, de stap naar UTP kon dan altijd nog. Later kreeg ik nog een Realtek 8019 ISA kaartje die werd geplaatst in mijn derde computer.

  • Het aan de praat krijgen van het thuisnetwerk verliep niet probleemloos. In het begin ondervond ik met Windows 95 allerlei aanmeld problemen. Zo nu en dan kan ook de Windows installatie ontregeld raken.

  • Mijn uiteindelijk doel was een internet server in te richten in mijn netwerk. Ik wilde een kabel internet abonnement (voorjaar 2000) nemen, om 'goedkoper' te kunnen internetten. Om dat te realiseren, heb ik eerst Windows 95 en 98 gebruikt in combinatie met een Proxyserver, zoals Winproxy. Vervolgens kwam Windows NT. Dat verliep niet zo succesvol omdat het door mij gebruikte 486 systeem te weinig geheugen had (32MB).
    Het gebruik van Windows vond ik niet handig omdat ik de computer gewoon uit wilde kunnen zetten zonder het toetsenbord en het beeldscherm te gebruiken. Uiteindelijk kwam Freesco (Linux) op mijn pad. Freesco heb ik tot augustus 2002 gebruikt internet delen. Toen kocht ik een router/switch met vier 10/100 aansluitingen voor het netwerk.
Zo nu en dan kom ik een handige link tegen, toevallig op door zoeken op internet (op Google, Bing, ...). Om die vooral niet te vergeten, plaats ik die ook op mijn homepage (of op een subpagina). Hier is zo'n informatieve link:
Internet delen met Windows XP

Het volgende onderwerp is niet zo geschikt voor de beginnende thuisnetwerker, maar geeft wel een antwoord op mogelijke problemen:
Geen bestanden zenden over MSN sinds gebruik router

Back to the beginning? Click here.


WelcomeThuisnetwerkSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

Date: 2 januari 2010