Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurSteun Hart voor natuur nu!Paddestoel

Foto's

Paddestoelen Almere
Insecten
Paddestoelen Nederland
SBS6 kerstparade
Neverending Art
Dansen in Almere
Flevoland
Almeerse natuur
Almere op de kaart
Almere Parkwijk
Epson Perfection V500
Epson Perfection 3170
Minolta F-2900
Minolta AF-2840
Primefilm 1800i
Dia/negatief scanners
Digitale fotografie
Fotobewerking
Foto's overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 54.242.115.55
Bezoekers= 1645787     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 13 mar 2019 t/m 19 mar 2019
Epson Perfection v500 Photo

De Epson Perfection V500 Photo scanner

Inleiding
Vanwege de mooie resultaten van de Epson Perfection 3170 en de leuke prijs voor het laatste V500 model op een winkelschap, trokken me over de streep om deze scanner aan te schaffen. Deze scanner kan heel vele dpi's scannen, voor het normale scanwerk, zoals A4-tjes of foto's. Deze scanner heeft een LED lamp in de deksel en dus kan deze scanner ook dia's en negatieven scannen tot meer dan 3200 dpi. Het interessante is dat ook niet kleinbeeld formaten gescand kunnen worden, zoals 6x6 cmm, 6x9 cm en vermoedelijk ook het 3x3 cm cassette formaat. De hardware scanresolutie is 6400x9600 dpi en de software scanresolutie gaat zelfs tot 12800 dpi. Die 6400 dpi is overigens heel erg veel. Zo'n hoge scanresolutie is meestal alleen nodig wanneer er een detail van een negatief wordt ingescand. Normaliter zal 2400 dpi een mooie scanresolutie zijn, dat komt overeen met een 7 Mpixel foto. De LED lamp zort er overigens ook voor dat de scanner vrijwel direct na het aanzetten gereed voor gebruik is!

Uiteraard heb ik gelijk de scanner uitgeprobeerd. Het inleggen van een negatief in de filmhouder vind ik niet zo makkelijk gaan omdat de filmhouder vrij slap aanvoelt. Het inscannen van de negatieven gaat nu wel heel gemakkelijk dankzij die filmhouder. De scanner, scant zelf alle negatieven apart in, indien gewenst kunnen de kleurinstellingen per negatief appart ingesteld worden (in de professionele mode). De testscans zagen er heel mooi uit, de digital ICE werkt nu goed want ik zie zelf geen verschil in scherpte tussen een negatief ingescand met als zonder ICE.

Deze scanner is duidelijk een verbetering ten opzichte van de Epson Perfection 3170 scanner. Daarom steekt deze scanner ook met kop en schouders uit boven de door mij eerder geteste Primefilm scanners, Minolta scanners en de Epson RX520 scanner! Digital ICE en stofverwijdering werkt nu zonder (echt zichtbaar) verlies aan scherpte.

Het testen van deze scanner
Voor de eerste test gebruikte ik een opname van een smaragdhagedis die met een goede tot iets te harde belichting (gemaakt overdag in fel zonlicht). Het resultaat zag er heel mooi uit mede vanwege de hoge scanresolutie die deze scanner heeft te bieden.
Voor de tweede test gebruikte ik een onderbelichte opname van mijzelf in Bolivia die met tegenlicht was gemaakt door een mede reisgenoot. Dit negatief had ook een aantal horizontale en willekeurige krassen dus dit leek me een uitstekende test voor digital ICE functie. Dit negatief is dus ingescand met tegenlicht correctie en het resultaat oogt opvallend helder! Het ingescande resultaat ziet er bruikbaar uit en behoeft weinig kleurcorrectie.
Voor de derde test gebruikte ik het negatief met de Gevlekte Orchis. Dit negatief is ook gebruikt voor de Primefilm 1800i scanner en de Epson Perfection 3170 scanner. Het scanresultaat oogt scherper en beter doortekend dan de scanresultaten met de eerder geteste scanners. Om de werking van digital ICE te laten zien, is dit negatief met en zonder digital ICE ingescand. Het verschil is aardig goed te zien ...
Hagedis, gescand met Epson Perfection V500, 15% verscherpt en 7x verkleind Op weg naar de Chacaltaya, nabij La Paz in Bolivia, 22-8-2004, gescand met Epson Perfection V500, 30% verscherpt en 7x  verkleind Gevlekte orchis met Canon EOS 300, deze scan is 6x verkleind, scan met Epson  Perfection v500 met digital ICE, 19-5-2010 Gevlekte orchis met Canon EOS 300, deze scan is 6x verkleind, scan met Epson  Perfection v500, 19-5-2010

Nawoord
Dit is een hele mooie scanner. Ik ben tot nu toe nog geen echte problemen tegenkomen, behalve dan de vrij slappe filmhouders. Het is ook opletten dat je vingers de glasplaat niet raakt, nu zal dit nadeel waarschijnlijk wel voor bijna alle flatbed scanners gelden. De scanner ondersteunt tegenlicht correctie, de scanner is vrij snel, zelfs met digital ICE. Hierdoor is deze scanner een handig hulpmiddel geworden om negatieven en dia's in te scannen.

Terug naar het Begin.


WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 25 juli 2009