// leeg test1 bestand echo "teller1"; De PowerPC (Powerstack, Black Hawk)
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

De PowerPC (Powerstack, Black Hawk)

Linux Penguin

Inleiding:
Zomer 2003 kwam ik in het bezit van een toch wel wat afwijkende computer, een Motorola Powerstack met een 133MHz 604 CPU uit 1995. Natuurlijk een grote uitdaging om daar wat zinnigs mee te gaan doen. De bedoeling was om er eventjes Linux op te zetten en dan gewoon te gaan gebruiken ... In mei 2004 lukt het mij om X-Windows werkend te krijgen en dus om de PowerPC met meerdere schermen te kunnen gebruiken met een echte GUI. Mede dankzij internet lukte het mij uiteindelijk de echte oplossing te vinden: De huidige code (kernel 2.4 en nieuwer) kijkt voor de Blackhawk gewoon naar het verkeerde geheugen adres en na het aanpassen van 'clgenfb.c' verschijnt het grafische X-Windows scherm met 'kdm' (en 'twm'). Helaas kan ik de KDE (nog) niet gebruiken omdat ik te weinig schijfruimte beschikbaar heb. De Powerstack

De Powerstack is een zogenaamde Prep, MT6xx, PowerPC computer met een PowerPC CPU, in dit geval dus de 604. Het is een vrij moderne computer met PCI sloten. Het moederbord is erg compleet en voorzien van een onboard netwerk aansluiting (Dec21040), een onboard videokaart (Cirrus Logic 5434-8) en geluidskaart (CS4231A). Verder zit er nog een onboard SCSI controller (53NCR810) en een IDE aansluiting in.
Hardware die ik nu nog niet aan de praat heb in Linux, betreft de RTC-NVRAM module (MK48T18) en de onboard geluidskaart met de CS4231a chip.

Het Powerstack forum en het internet op zich blijken de grote onmisbare informatiebronnen te zijn voor het vinden van documentatie over en het vinden van oplossingen voor allerlei problemen met dit soort computers. Ondertussen heb ik bijvoorbeeld documenten gevonden over de Motorola Powerstack, zoals de 604 reference guide en een document over het gebruik van PPCBUG. Het is mij nog niet gelukt om me op het Powerstack als lid aan te melden, er verschijnt een SMTP foutmelding, en ja, dan wordt er vermoedelijk een bepaalde controle niet uitgevoerd ... Verder is alles afgestubd, dus een e-mail sturen naar de Administrator, dat is helaas niet mogelijk. Jammer maar helaas, we ploeteren nu zelf maar weer verder.

Video perikelen
Vanwege de wens om X-Windows te kunnen gebruiken op de Powerstack, is er veel tijd besteed om de Cirrus Logic 5434 (Alpine) videokaart werkend te krijgen. Vroeger, 1999/2000 is er wel een X-Windows versie voor de Powerstack ontwikkeld. Dit is de Xbh versie, de X-Windows voor de Black Hawk computer. Informatie over de Black Hawk is bijvoorbeeld te vinden op aoshimak's PReP Station pagina. Oude (.rpm) software is hier (nog) te vinden. De Powerstack van binnen

Geluidskaart perikelen
Er is behoorlijk wat onduidelijkheid hoe de geluidskaart aangestuurd moet worden. Volgens de reference guide zit de geluidskaart op i/o adres 0x830 en maakt de geluidskaart gebruik van irq 10 en dma 6 en 7. De benodigde modules lijken te zijn: sound, uart401 en ad1848. Middels cs4232 lijkt het mogelijk de benodigde sound driver ook daadwerkelijk te laden middels de opdracht: 'modprobe cs4232 io=0x830 irq=10 dma=6 dma2=7', ook 'modprobe cs4232' levert het gewenste resultaat op. De geluidskaart wordt gevonden met de melding: <Crystal audio controller (CS4231A)> at 0x830 irq 10 dma 6,7. Na opstarten van de KDE, wordt het testgeluid grotendeels als ruis weergegeven. De CS4232 geluidsdriver werkt dus helaas niet goed.
Het onderzoek is begonnen met het zoeken van de standaard i386-gereedschappen: 'alsaconf' en 'sndconfig'. Voor de PowerPC bestaat 'sndconfig' niet en 'alsaconf' vindt geen geluidskaart. Dit biedt dus geen hulp.
Experimenteren met een standaard ISA SB16 geluidskaart ligt nu voor de hand. Omdat ik toevallig een ISA ESS688 kaartje heb liggen die kennelijk ook de Soundblaster drivers gebruikt, plaats ik die in de PowerPC. Middels 'modprobe sb' wordt de geluidskaart 'ESS688' direct gevonden met de melding: <ESS ES688 AudioDrive (rev 6) (3.01)> at 0x220 irq 7 dma 1,5. Opstarten met de KDE-tools opstarten, levert prima geluid op! Ik had nog wel jumpers verplaatst, het is de vraag of dit echt nodig is.

Overig
De Linux code voor de PowerPC lijkt niet zonder meer geschikt te zijn voor de Powerstack. Het niet herkennen van de RTC-NVRAM module (MK48T18) is daar een goed voorbeeld van. Op het Powerstack forum vond ik ook informatie die aangaf dat de Powerstack specifieke code niet in staat is meerdere PCI interrupts voor een PCI slot te gebruiken. Dit bleek problemen te geven met een bepaalde PCI kaart voor USB. De Powerstack gebruikt kennelijk een iets ander schema die gelukkig wel goed is gedocumenteerd. Ik heb de code wijzingen in gebruik, ik merk nog geen verschil.

Terug naar het begin.


Terug naar de homepage of terug naar Linux activiteiten of terug naar Hobbies, bezigheden.


Email? Ga naar mijn homepage.../26 juni 2004