// leeg test1 bestand echo "teller1"; Een PC zelf bouwen
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

Een PC zelf bouwen

Heel leuk is natuurlijk ook om gewoon een nieuwe PC in elkaar te zetten. Dat lukt nagenoeg altijd in één keer. Ingeval van problemen, dan kun je kijken of de reparatie pagina je verder kan helpen.

Stap 1: Schaf de noodzakelijke onderdelen aan wanneer je die nog niet hebt, zoals: het moederbord, de processor (+ koeler), het geheugen, de harde schijf, een cd-rom of dvd speler/brander, een PC kast (+netvoeding). Dan verder vaak nog een videokaart en/of een geluidskaart nodig (soms zit er eentje op het moederbord, dan is er geen meer nodig), soms ook nog een netwerkkaart, een diskettestation en één of meer kast ventilatoren nodig (alleen wanneer de temperaturen aan de hoge kant zijn). Let er op dat in de kast dergelijke ventilatoren geplaatst kunnen worden. Andere aandachtspunten: neem een netvoeding met voldoende vermogen. Tja, soms zijn er dan nog wat meer extra's nodig.
Stap 2: Zorg voor de juiste gereedschappen en voldoende werkruimte. Een makkelijke kruiskopschroevendraaier is vaak al voldoende. Een stevige gewone schroefdraaier is soms handig bij de plaatsing van de koeler. Een dopsleutelset voor eventuele afstandsbusjes en boutjes.
Stap 3: Dan echt aan de slag! Let goed op en wees voorzichtig met de onderdelen. Monteren gaat makkelijk of het gaat niet. Geduld is een schone zaak, goed gereedschap is het halve werk, voorzichtigheid is de moeder van de porceleinkast ... of zeg ik nu iets verkeerd ...
Een praktische montage volgorde is:

  1. Kast bekijken, ga na hoe het moederbord gemonteerd moet worden, is er voldoende ruimte om de CD en/of de DVD spelers en/of de harde schijf te plaatsen? Soms zitten onderdelen, zoals het moederbord, het geheugen of de CPU kabels andere PC onderdelen in de weg. De montage volgorde is dus niet strikt. Met name bij kleine kasten is monteren vaak nog wel een hele klus. Haal indien nodig, de netvoeding eruit.
  2. Het moederbord uitpakken en op de zachte folie leggen die in de antistatische zak zit. Ontbreekt die folie, leg dan het moederbord op de antistatische zak.
  3. Bekijk hoe de CPU gemonteerd moet worden op het moederbord (zie ook de handleiding, let op: soms is de handleiding fout!). Zet de hendel naast de CPU socket omhoog, dan kan de CPU zometeen gelijk geplaatst worden. Pak de CPU uit. Plaats de CPU in de socket. Doe dit voorzichtig! Soms is er een pinnetje krom (mag niet), dus nooit doordrukken! Soms is de CPU fout geplaatst en past die maar op één manier. Let erop dat de CPU goed vlak in de socket zit. Duw de hendel weer voorzichtig naar beneden.
  4. Pak indien nodig, de koeler uit. Ga na of er al koelpasta op de koeler zit (meestal te zien aan een pasta of de folie op de koeler). Zit er een folie op de koeler, verwijder die dan eerst. Zit er geen koelpasta op de koeler, doe dan eerst een heel klein beetje koelpasta op de CPU.
    Monteer nu de processor koeler. De montage kan per socket verschillen, let dus goed op de montage voorschriften. CPU's zoals een Intel Pentium 4, een i3-2120, een i7-4790 of een AMD Athlon 64 hebben een heatspreader (=hitte verspreider?), het monteren van een koeler op zo'n CPU levert minder risico's op. Maar wees desondanks altijd voorzichtig! De oudere AMD CPU's, zoals de Athlon (XP) hadden nog geen heatspreader. Maar ik zag dat veel laptop CPU's (ook die van Intel) geen heatspreader hebben. Let daarom goed op dat bij een CPU zonder heatspreader, de koeler plat schuin op de core (=kern, of klein afdekplaatje op de kern) wordt gezet (dus niet schuin) om een corecrush te voorkomen. Let er ook op dat het randje onderaan de koeler niet de rand van de CPU socket raakt. Sommige koelers kunnen vrij makkelijk fout gemonteerd worden, dus let goed op! Foute montage kan leiden tot een corecrush of een te hoge temperatuur wanneer de CPU gebruikt wordt. Een te hoge temperatuur van een CPU kan leiden tot een defecte CPU. Voor de plaatsing van een koeler is soms veel kracht nodig, pas in zo'n geval extra op.
    Installeer het geheugen op het moederbord. Bekijk de geheugen slots en het geheugen. Er zitten sleufjes in het geheugen, die moeten passen in de connector (goed kijken, dan zie je dat vanzelf). Trek de palletjes aan weerskanten van het geheugenslot naar buiten. Plaats het geheugen op de goede manier boven de geheugenslots en duw vervolgens het geheugen erin. Het kan zijn dat je hier wat kracht moet uitoefenen.
  5. Achterplaatje van het moederbord in de kast doen. Deze moet je van binnen af in de uitsparing achter in de computerkast duwen. Verder geldt hier weer: goed kijken en dan zie je vanzelf hoe het moet zitten.
  6. Indien nodig, de afstandbusjes in de kast schroeven. Bedenk dat er later nog wel eens een uitbreidingskaart en/of geheugen wordt gewisseld of bijgeplaatst. Hiervoor moet er vaak toch wel wat getrokken en/of geduwd worden. Onvoldoende steun nu kan later problemen geven omdat door het duwen en trekken het moederbord beschadigd zou kunnen raken. Verder kan een niet goed vastgedraaide afstandbus later bij het loschroeven weer problemen geven. Let dus goed!
  7. Moederbord in de kast voorzichtig in de kast leggen zodat deze vlak op de afstandsbusjes komt te liggen. Vervolgens vastschroeven.
  8. Cdrom en/of Dvd speler(s), harde schijf of schijven en diskettestation in de bays schroeven. Hoe is weer een kwestie van goed kijken. Denk aan de jumpers (master, slave), zet de jumpers van goed, eenmaal gemonteerd is het soms een rotklus.
  9. Kabels tussen het moederbord en de drives aansluiten, (IDE, floppy, sata)
  10. Frontpaneel aan het moederbord aansluiten. Belangrijkste is op zich de "Power on" aansluiting.
  11. Plaats de eventuele videokaart, geluidskaart en overige uitbreidingskaarten.
  12. Indien, nodig (her)plaats de netvoeding. Sluit de voedingkabels aan voor het moederbord en de overige onderdelen zoals de CD-Rom/Dvd speler, harde schijf en diskettestation.
  13. Installeer de eventuele kast ventilatoren.
  14. Bijna tijd van de waarheid: controleer alles nog een keer goed. Sluit het netsnoer aan, let op de netschakelaar achterop de netvoeding! Sluit een beeldscherm, toetsenbord en eventueel een muis aan.
    Tijd van de waarheid: controleer alles nog een keer goed. Zet de computer aan, en let op wat er gebeurd. Als alles goed gaat hoor je een korte beep (pieptoon) en verschijnt er tekst op het beeldscherm. Ga eens rondkijken in de Bios of installeer een besturingssysteem.

Links naar vrij goede beschijvingen voor PC zelfbouw zijn: Computer in elkaar zetten en het zelf bouwen van een PC in 20 stappen. Waarschuwing: voor de montage van de koeler op de CPU is soms veel kracht nodig. Het is dan beter om voor de montage van het moederbord in de kast, de CPU en de koeler op het moederbord te monteren. De documenten waar de genoemde links naar verwijzen leggen dat niet goed uit.

Terug naar het begin


Terug naar de Weetjes overzicht pagina of
terug naar mijn homepage.


Email? Ga naar mijn homepage ... / 23 oktober 2020