// leeg test1 bestand echo "teller1";Een thuisnetwerk bouwen ...
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven
Thuisnetwerk aanleggen:
Thuisnetwerk, overzicht
Andere interessante onderwerpen:
Weetjes, Audio, Wandelen, Hobbies, Software, Fotobewerking

Een thuisnetwerk bouwen ...

Router/switch Sitecom WL341 Inleiding

Terminologie, gewoon, cross, draadloos, wireless of ...

Netwerk apparaten en componenten

Veel voorkomende thuissituaties

Draadloze router/switch Foutzoeken

Thuisnetwerk stappenplan

Windows en een thuisnetwerk

Of ga naar: Thuisnetwerk met Windows

Inleiding
Je bent enthousisast en je besluit eens een thuisnetwerk aan te leggen. Bij de buurman werkte het zomaar dus zal het bij mij ook wel zo gaan, denk je dan. Maar ja, niet dus ... en geen netwerkervaring en dus met je handen in het haar. Wat ook zin heeft is om computerbladen te lezen. Daarin wordt veel geschreven over actuele computer onderwerpen. En ja, een (draadloos) thuisnetwerk is dus actueel! Oh ja, heel soms wil het lezen van de Windows help ook wel helpen. Een beeje netwerkkennis is dan vaak al wel vereist, want wat moet je nu als zoekwoord opgeven? Dus toch maar eerst dit lezen?
Een moeilijk woord gelezen? Vaak wordt dat woord direct erna uitgelegd. Soms is het woord al eerder uitgelegd. Kijk eventueel hier (woordenlijst).

Terminologie, UTP, gewoon, cross, draadloos, wireless of ...
Wat is eigenlijk een netwerk? Dat is een net van verbindingen tussen computers zodat die informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Zo'n verbinding kan op verschillende manieren gemaakt worden. De meeste gebruikelijke is om de computers met elkaar te verbinden middels netwerkkabels verbonden met een speciaal kastje. Dat kastje is meestal een hub of een switch. Zo'n kastje maakt het mogelijk dat informatie tussen meerdere computers uitgewisseld kan worden. Zo'n kastje voor thuis gebruik heeft vaak vier tot acht aansluitingen. Een kleine variant op zo'n kastje is de router. Het bijzondere van een router is dat deze twee netwerken kan koppelen. Het internet is bijvoorbeeld het ene netwerk, het thuisnetwerk is het andere netwerk.
Bij een draadloos (of wireless) netwerk worden er geen netwerkkabels gebruikt. Het speciale kastje bevat dan een draadloze router/switch (met antenne). Dit is bijna altijd alles-in-één apparaat waarop vaak ook nog een normaal netwerk op aan gesloten kan worden. Het gebruik en installeren lijkt een stuk makkelijker. Dat is niet echt waar. Een nadeel van draadloze netwerken is dat deze goed beveiligd moeten worden om misbruik te voorkomen en de termen WPA/WPA2, AES, TKIP en SSID komen op je af.
Het is ook mogelijk om een netwerk via het lichtnet aan te leggen, ook wel PowerLan of dLAN (=direct LAN) genoemd. De netwerkkabel gaat dan in een kastje dat in een wandcontactdoos zit. Deze oplossing is handig wanneer er geen netwerkkabel gelegd kan worden en/of een draadloze netwerkverbinding geen optie is. In dit soort gevallen is de kans op een goede verbinding het grootst wanneer er op de betreffende wandcontactdozen en de stroomverbinding (nagenoeg) geen apparaten zijn aangesloten die storingssignalen afgeven. De meterkast is vaak een plek vol storingssignalen dus wanneer er problemen zijn, probeer dan eerst een andere plek. Bij problemen betekent dat gecontroleerd moet worden wat er allemaal is aangesloten en als test moet er dan soms een apparaat of lamp uitgetzet en/of losgemaakt moet worden. Dit laatste maakte het gebruik van het lichtnet voor het thuisnetwerk wel iets minder praktisch.

Voor verbindingen tussen switch of hub en een computer kan een normale netwerkkabel worden gebruikt. Een netwerkkabel kan verschillende typeringen hebben zoals Cat 5E of Cat 6 netwerkkabel. Voor snelle verbindingen is het verstandig om Cat 6 netwerkkabel te gebruiken. Vaak voldoen UTP Cat 5 netwerkkabel binnen een thuisnetwerk prima, alleen zijn die bedoeld voor netwerksnelheden tot 100 MB/s. Een normale netwerkkabel wordt ook wel een 'straight' (=rechte) kabel genoemd. De kabel zelf wordt ook wel UTP kabel genoemd, utp staat voor unshielded twisted pair. In gewoon Nederlands: onafgeschermd, paarsgewijs getwist.
In sommige gevallen moet een speciale netwerkkabel worden gebruikt, de zogenaamde cross kabel. Bijvoorbeeld als vaste verbinding tussen twee computers of tussen twee netwerkapparaten zoals een router en een switch. Tegenwoordig zijn de meeste switches vaak zelf in staat om de juiste configuratie te kiezen. Deze speciale kabel, cross kabel, is gewoon in de winkel te koop, vaak voor dezelfde prijs als een gewone kabel. Soms ligt het voor de hand welk type netwerkkabel nodig is, soms ook niet. Lees de uitgebreidere uitleg op UTP, straight en cross ... wanneer meer informatie over dit onderwerp zinvol lijkt te zijn.

Netwerk apparaten en componenten
Draadloze router/switch Router/switch 8 poorts hub
PCI netwerk adapter USB netwerk adapter draadloos netwerkkaartje

Veel voorkomende thuissituaties
Bijna elke thuissituatie zal anders zijn en over iedere thuissituatie valt veel te vertellen. Internet in huid begint met een leverancier (provider). Er bestaan verschillende mogelijkheden om internet in huis te krijgen, zoals glasvezel, kabel, ADSL of mobiel (via G3, G4, UMTS) internet. De meeste providers bieden een modem aan met Wifi functie en telefoon (vaak ook met TV). Hiermee krijg je vaak meer dan genoeg mogelijkheden in huis. Het voordeel van Wifi is de mobiliteit, het nadeel is meestal het Wifi bereik. Met allerlei hulpapparatuur kan het Wifi bereik binnen de woning vergroot worden (overal in huis perfecte Wifi ...). Mijn voorkeur is om een Windows PC toch nog gewoon via een vaste aansluiting te gebruiken. Dit garandeert toch wel de meeste snelheid en een lage storingsgevoeligheid. De Wifi is (helaas) wel onmisbaar geworden voor de andere veel gebruikte apparaten zoals de TV (oa Samsung biedt alleen via de Wifi netwerk delen/streaming), de videorecorder, de mobiele telefoon, de ipad of de tablet.
Mobiel internet is enorm in opkomst, mede door de lagere kosten nu. Werd vroeger incidenteel nog een USB modem gebruikt op een PC/tablet voor mobiel internet. Tegenwoordig gaat dit veel vaker gewoon via een draadloos G3 of G4 modem of zelfs een mobiele telefoon. En nog vaker, wordt de PC al niet meer gebruikt in dit soort situaties want met name de smart phones zijn gewoon een kleine tablet computer. Voordeel van mobiel internet dat deze niet aan een vaste plek is gebonden (voor zover de ontvangst goed is). Dit vergroot de mobiliteit van de gebruiker dus enorm en door het vervallen van de roaming kosten kan je het abonnement ook in het buitenland gebruiken. Oh ja, dan bieden sommige providers nog alternatieve Wifi voor het gebruik van internet buitenshuid. Bijvoorbeeld Ziggo Wifispots of KPN Fon. Gebruik dit soort functionaliteit alleen binnenshuis bij familie of bekenden van u.
Oh ja, ooit gehoord van wifi hotspots? Dit zijn lokale publieke draadloze netwerken en deze zijn vaak te vinden in bijvoorbeeld restaurants. Het grootste aandachtspunt bij deze vorm van internet is het gebrek aan veiligheid. Deze wel geschikt voor gewoon internet maar niet geschikt voor bankieren of het invullen van formulieren. Het gebruik van Ziggo Wifispots of KPN Fon is daarvoor meer geschikt maar het blijft opletten want ook deze functionaliteit kan misbruikt worden door kwaadwillenden.

Glasvezel, telefoon/ADSL of kabel komt vaak ergens het huis in, het meest gebruikelijk is in de meterkast of de woonkamer. Afhankelijk van wat precies de wensen en mogelijkheden zijn, zal op die plek de benodigde apparatuur worden geplaatst, soms is het nodig om op meerdere plaatsen in huis apparatuur te plaatsen. De laatste tijd zie ik het aantal alles-in-1 kastjes toenemen, zoals de horizon van Ziggo. Zo'n alles-in-1 kastje is soms heel praktisch, maar soms ook niet. In ieder geval is er een kastje nodig op de plek waar het internet signaal, en tegenwoordig vaak ook het TV signaal, wordt geleverd. Wanneer er meer dan één computer en/of een smart TV en/of een ander randapparaat zoals een blu-ray speler in huis internet nodig heeft of internet draadloos gebruikt gaat worden, dan is er vaak een extra kastje nodig. Voor één computer (en geen andere netwerkapparatuur) met gewone netwerkaansluiting is veel minder apparatuur nodig. Kortom, het is al een complex gebeuren geworden om te begrijpen wat echt nodig is.

Er bestaan verschillend thuissituaties, bijvoorbeeld:
Situatie 1: ADSL
PC in de woonkamer en PC in de slaapkamer. Telefoon/ADSL in de woonkamer. Modem/router/switch (bv FRITZ!Box 7390). PC's via gewone 'straight' UTP netwerkkabels aangesloten. Modem/router instellen via de bijgeleverde software. Probleempunt is meestal de netwerkkabel leggen van de woonkamer naar de slaapkamer. Een oplossing is misschien draadloos internet, zie verder.

Situatie 2: Kabel
Laptop in de woonkamer, TV in de woonkamer, PC in de slaapkamer, PC op zolder. Gecombineerde kabel modem en draadloze modem/router/switch in de meterkast. TV aansluiting via kabel van meterkast naar de woonkamer. Netwerkkabels leggen van de meterkast naar de slaapkamer en de zolder. PC in de slaapkamer en zolder via UTP netwerkkabels aangesloten. PC in de woonkamer maakt gebruik van een draadloze verbinding. Modem/router instellen via de bijgeleverde software. Probleempunten zijn meestal de netwerkkabel leggen van de meterkast naar de slaapkamer en de zolder, en het instellen van de juiste veiligheidsinstellingen voor de draadloze verbinding.

Situatie 3: Glasvezel
Laptop in de woonkamer, TV in de woonkamer, PC in de slaapkamer, PC op zolder. Glasvezel in de meterkast. Wireless modem/router/switch in de woonkamer. Indien mogelijk en nodig een TV aansluiting doorlussen naar de woonkamer, soms gaat TV via een aparte netwerkaansluiting, in dat geval moet die kabel naar de woonkamer en afhankelijk van de TV hoort daar nog een TV ontvanger (vaak een Amino ontvanger). Netwerkkabels leggen van de woonkamer naar slaapkamer en zolder. PC in de slaapkamer en zolder via UTP netwerkkabels aangesloten. PC in de woonkamer maakt gebruik van een draadloze verbinding. Modem/router instellen via de bijgeleverde software. Probleempunten zijn meestal de netwerkkabels leggen van de meterkast naar de slaapkamer en de zolder, en het instellen van de juiste veiligheidsinstellingen voor de draadloze verbinding.

Wanneer het niet lukt om een vaste netwerkverbinding naar de slaapkamer of zolder aan te leggen, dan is draadloos internet een mogelijke oplossing. Voor de PC is dan nog wel een Wlan USB stick of Wlan kaartje nodig. In een moderne laptop is deze nagenoeg altijd wel aanwezig. Meer weten over het bouwen van een draadloos thuisnetwerk, kijk dan eens op Een draadloos thuisnetwerk bouwen ....

Er zijn veel meer mogelijke situaties te bedenken, teveel om op te noemen vrees ik. Een moeilijkheidsfactor kan dan nog de besturingssystemen worden op de computers zelf. Zoals de Windows computers, Apple Mac, iPad, Android tablet en mogelijk zelfs de mobiele telefoon ...
Meer weten over het instellen van een (draadloos) thuisnetwerk met een router, kijk dan ook eens op Mijn eigen (draadloze) thuisnetwerk. Firewall, virusscanner, proxy, router en internet delen.

Foutzoeken
Een thuisnetwerk instellen gaat lang niet altijd vlekkeloos. Soms werkt internet, maar het Windows netwerk niet. Ga in dat geval niks wijzigen aan de hardware, want het netwerk werkt! Soms geeft één computer problemen. Ga dan na wat er op deze computer anders is dan op andere computers. Analyseer de verschillen. Dat kan bijvoorbeeld een netwerkkabel zijn. Hierna volgens een aantal tips hoe je fouten zou kunnen opsporen.

  1. Welke Windows versies zit er op de computer? Betreft het Windows 10, 8.1 of 7? Zo ja, is er een foutmelding 'netwerkkabel niet aangesloten', dan is er iets mis met de verbindingskabel de aansluiting(en). Is er een foutmelding dat er geen verbinding is, dan de kabel onderbroken, of een hub staat uit of er is geen DHCP server. Klagen doet Windows al heel snel over een verbinding, durf dus ook een netwerkkabel er juist uit te halen. Wanneer er een foutmelding volgt, dan weet je zeker dat de netwerkverbinding vermoedelijk in orde was! In alle andere gevallen ben je dan zeker dat de betreffende netwerkverbinding niet in orde is.
  2. Wat heb je precies gedaan? Maak je gebruik van een firewall? Zo ja, heb je gecontroleerd of netwerk is toegestaan. Draait er nog wat anders dan de standaard Windows firewall? Veel instellingen gaan via het Netwerkcentrum, deze kan je vinden via het Configuratiescherm (Windows 7 maar ook 10). Alleen heeft Windows 10 de Netwerk instellingen toegankelijk gemaakt via de App Instellingen.
  3. Bij gebruik van mobiel internet op bijvoorbeeld Windows 10 kan het vinden van de juiste instellingen nog wel eens problemen geven. Bij eerdere Windows versies lijkt de bijgeleverde software de mobiele hardware (USB modem) de modem correct in te stellen. Veelal is de APN (Access Point Name), gebruikersnaam en wachtwoord voldoende, soms moet ook het authenticatie protocol (zoals PAP of CHAP) worden opgegeven. Mogelijk even schrikken dat er weer moeilijke termen worden gebruikt, maar als het goed is, geeft de provider daarover zelf voldoende informatie. In Windows 10 is het vaak toch wel nodig om zelf de inbelverbinding te creëren waarna het mobiele internet zou moeten gaan werken ...
  4. Branden de ledjes op de netwerkkaart? Indien in gebruik, branden de ledjes op de hub of switch? Wanneer die niet branden dan kan er best iets mis zijn met de kabel en/of de verbinding. Ingeval van problemen, zorg ervoor dat je eerst zekerheid krijgt dat de kabels okay zijn. Test die eens op een ander netwerk (bij een kennis of zo). Als de kabel niet goed is, dan houdt alles op. Oh ja, ingeval van problemen, heel soms is de netwerkkaart niet in orde ...
  5. De kabel is okay en Windows klaagt niet over de verbinding. Probeer eens te pingen. Dat gaat met ping, maar ja, je moet nog wel heel wat meer weten. Bijvoorbeeld: Wat is pingen? Of welk IP adres moet ik pingen? Oh jakkes, weer van die "Huh" vragen. Kijk op Pingen en een IP adres vinden ...
  6. Heel vaak is het ook nog zo dat internet wel werkt op alle computers alleen de PC's zien in Netwerklocaties dat blijft het grote probleem. Dat is dan een probleem in de instellingen van de software of het besturingssysteem. Meestal is dan de bestandsdeling niet ingeschakeld, en/of een Windows station (bijvoorbeeld C:) niet gedeeld en/of de firewall ligt dwars.
  7. Een heel vervelend probleem is dat er plotseling geen internet meer mogelijk is. Alles binnen het netwerk lijkt verder goed te werken. Oorzaak is soms dat de toegestane verbindingstijd (lease time) van de netwerkkaart met de internet modem is verlopen. In theorie wordt die vaak automatisch verlengd, de praktijk is soms anders. Mogelijk oorzaak is soms de router die de verbindingstijd niet verlengd, soms de computer en soms dus ook de internet provider. Probeer uit te zoeken welke instellingen mogelijk onjuist zijn. Probeer ook de oorzaak te vinden want je begrijpt het al: het ligt (bijna) nooit aan de internet provider (volgens de internet provider dan).
  8. In oudere Windows versie gaat het weer wat anders, de grote vraag is waar om je die nog wilt gebruiken? Bijvoorbeel omdat je nog een oude computer hebt om oude software of hardware nog te kunnen gebruiken. Tja, veilig zal het niet zijn, maar het kan natuurlijk wel. Heb de de netwerk wizard uitgevoerd (Windows XP)? De netwerkwizard heet 'Een thuisnetwerk of klein bedrijfsnetwerk instellen'.
  9. Ga zoeken op internet! Omschrijf het probleem voor jezelf en zet aanvullende informatie over je probleem op een rijtje. Die aanvullende informatie is bijvoorbeeld de opbouw van het netwerk, de computer, het besturingssysteem, de netwerkkaart, diverse netwerkapparaten, merk/type van de apparaten, enzovoort. Via een zoekmachine, zoals Google of Bing kun je proberen te zoeken op bepaalde woorden. Ga eventueel op zoek naar een computer forum. Een groot voordeel van een computer forum is dat je probleem kan omschrijven en anderen om hulp kan vragen. Vergeet verder vooral niet de forum die je internet provider vaak zelf ook heeft. Soms heeft een internet provider ook een helpdesk die via e-mail of een eigen berichten dienst goed bereikbaar is, zoals xs4all of Ziggo. Ervaringen met de telefonische helpdesk zijn wisselend. Het resultaat is vaak beter wanneer je zelf al wel over redelijke netwerk kennis beschikt.
Thuisnetwerk stappenplan
Hierna volgt een stappenplan die je misschien enig houvast biedt bij het maken van de keuze welke netwerk apparaten nodig zijn om een thuisnetwerk te krijgen die aan je wensen voldoet.
  1. Probeer de netwerk terminologie enigszins te begrijpen.
  2. Maak een lijstje met wensen. Bijvoorbeeld:
    - Netwerk met 3 computers waarop internet kan worden gebruikt en bestanden tussen de computers kunnen worden uit gewisseld.
    - De 3 computers staan op 3 verschillende kamers, 2 computers krijgen een vaste verbinding, 1 computer krijgt een draadloze verbinding.
  3. Vertaal deze wensen naar mogelijke oplossingen. Voor een draadloze verbinding in een thuisnetwerk is in ieder geval een draadloze router/switch of een access point nodig. Verder moet de computer die de draadloze verbinding gaat gebruiken beschikken over een geschikt netwerkkaartje. Voor internet is een router of een router/switch nodig. Voor het opbouwen van een thuisnetwerk met meer dan 1 computer is een switch of een hub nodig. Netwerkkabel, connectoren en andere materialen.
    Beschik je al over netwerk apparaten die eventueel opnieuw gebruikt kunnen worden? Pas dan de keuze eventueel aan.
    Heb je nog geen vast internet provider of overweeg je over te stappen naar een andere provider? Kijk dan eens goed naar de vele aanbiedingen. Veel providers bieden interessante starters aanbiedingen met een modem/router/switch en vaak ook nog geschikt voor draadloos gebruik.
    In het algemeen is de keuze van een draadloze router/switch het meest voor de hand liggend. Soms moet nog een geschikt (draadloos) netwerkkaartje worden aangeschaft.
  4. In veel gevallen wordt er, bij de (modem/)router/switch, software bijgeleverd waarmee dit apparaat eenvoudig kan worden ingesteld. In zo'n geval kunnen de volgende 2 stappen over het instellen van de LAN en WAN functies worden overgeslagen wanneer die bijgeleverde software dit voor je instelt.
  5. De LAN functies instellen op de (draadloze) router/switch. Begin met de LAN functie voor de 2 computers met vaste verbinding. Ga na of de router kan worden geconfigureerd via één van deze computers. Zo nee, zorg ervoor dat de router alsnog geconfigureerd kan worden. Zo ja, stel als eerste de DHCP in of controleer de DHCP instellingen van de router.
    In het algemeen maakt de router/switch gebruik van standaard instellingen waarmee deze gelijk is te gebruiken. Controleer in een dergelijke situatie of de aangesloten computers een geldig IP adres hebben. Is dat het geval, dan is de configuratie van de router/switch niet meer nodig.
  6. De WAN functies (voor internet) instellen op de draadloze router/switch. Dit is soms vrij lastig. Ga na of de router kan worden geconfigureerd via één van de aangesloten computers. Zo nee, zorg ervoor dat de router alsnog geconfigureerd kan worden. Zo ja, dan kun je aan de slag.
    Ga na welke informatie de internet provider heeft verstrekt. Voor kabel moet vaak het MAC adres van de WAN poort worden vastgelegd, de keuze Dynamische IP adres als WAN verbinding is vaak voldoende. Voor ADSL moet een gebruikersnaam + wachtwoord worden ingevuld. Verder moet het soort WAN verbinding (bijvoorbeeld PPP of PPTP) worden gekozen en ingesteld. Ga na of er op tenminste 1 computer het internet werkt. Controleer eventueel de firewall instellingen (zeker als internet niet lijkt te werken).
    In sommige gevallen moet een (ADSL of kabel) internet modem nog worden ingesteld. Lees de adviezen van de betreffende internet provider en lees de bijgeleverde handleiding goed. Vaak kan zo'n modem ook met de bijgeleverde software goed worden ingesteld.
  7. Controleer of de 2 computers elkaar kunnen zien. Voer, indien nodig, de netwerk wizard uit op deze computers. Ga na of internet op beide computers werkt. Controleer eventueel de firewall instellingen (zeker als bestandsdeling niet lijkt te werken).
  8. De Wireless functies instellen op de draadloze router/switch. De publieke naam (SSID) moet worden ingevuld. Ga na of internet mogelijk is. Ga na of bestandsdeling mogelijk is.
  9. De Wireless beveiligings opties instellen op de draadloze router/switch. Eventueel IP filtering aanzetten, let op, soms is de filtering te streng. Ga dus goed na wat er gedaan is, zodat de instellingen ongedaan gemaakt kunnen worden. Eventueel WPA2, WPA of WEP bescherming aanzetten. Het verstandigste is te kiezen voor WPA2. Zorg ervoor dat de laatste software updates zijn geinstalleerd omdat anders (bijvoorbeeld) de WPA of de WPA2 beveiliging misschien niet is te gebruiken.

Windows en een thuisnetwerk
De algemene details over het gebruik van Windows in een thuisnetwerk is hier te vinden, meer informatie over Windows XP in een thuisnetwerk is hier te vinden.

Terug naar het begin (overzicht).


Terug naar de netwerk pagina, of
terug naar de homepage of de Hobby activiteiten


E-mail? Ga naar de netwerk pagina of ga naar Welkom ... /29 september 2017