// leeg test1 bestand echo "teller1"; PC historie
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

PC historie

Hier wat informatie over mijn en door mij gebruikte hobby computers.
  1. Mijn hobby computers
  2. Iets over mijn nieuwe hobby computers
  3. Iets over mijn "oude" notebooks
  4. Iets over mijn 8 bit computer historie
  5. Fotogalerij van (oude) CPU's
  6. Fotogalerij van (oude) Co-processoren
  7. Fotogalerij van (oude) GPU's
  8. Iets over mijn oude computers tot 2007

Oude Medion PC Mijn hobby computers
De PC hobby is begonnen rond 2000 door experimenten met netwerken waarbij ik meerdere PC's nodig had. Toevallig kon ik via mijn vrijwilligerswerk bij een lagere school vrij geregeld een afgedankte PC uit het 486 of Pentium 1 tijdperk bemachtigen. Maar ook kennissen en familie heb ik een klein aantal Intel Pentium 2, 3 en 4 sytemen zien passeren voor onderzoek, reparatie of als afdankertje. Anno 2017 zie ik nu ook Intel Core i3 en i5 computers langskomen. Zover dat mogelijk is, bouw ik uit beschikbare onderdelen, zoals oud PC geheugen, een moederbord, een CPU en of videokaart nieuwe PC's, dan wel verbeter ik mijn PC's. Vaak kan ik daar nog wat mee want met de komst van Windows 10 blijken vrij moderne videokaarten onderdelen, zoals de AMD 2400/3400/4650 videokaarten inmiddels verouderd, maar gelukkig heeft Microsoft de ondersteuning min of meer hervat zodat ik deze oude videokaarten toch nog kan gebruiken. Het benodigde geheugen (DDR3 of DDR4) is ook vrij duur wanneer dit nieuw gekocht moet worden. Gelukkig is het een en ander 2ehands te koop.
Oh ja, oudere computers blijken wel onderhoud nodig te hebben, zo nu en dan sneuvelt er een moederbord, videokaart of een harde schijf. Regelmatig koop ik dus ook nieuwe of 2e hands onderdelen om een computer compleet te maken. Zoals een paar jaar geleden een Intel Q6600 Cpu voor een PC die alleen dit type Cpu aan kon. De prijs van 11 euro was toen nog een grote meevaller.
Soms waag ik een gokje, dit is niet altijd zonder risico. Zo heb ik een leuk USB3.0 kaartje met front interface gekocht, dit heb ik nooit werkend gekregen. Onlangs heb ik een Intel Xeon E5450 gekocht, feitelijk een quad core socket 771 CPU, aangepast voor socket 775. Tja, dat was best een leuk aanbod en het bleek ook een zeer geslaagde aanschaf! Maar de aanschaf van een tweede E5450, dat ging helemaal mis want ik ontving via dezelfde webshop een ongemodificeerde CPU die ik dus niet kon gebruiken. Als vervanger heb ik een Q9550 aangeschaft, dit lijkt een waardige vervanger. In de testen lijkt de E5450 wel de snellere CPU te zijn.
Ik merk dat de ontwikkelingen nog steeds snel gaan en dat ik er zelf gewoon achter aan hobbel. Onlangs heb ik kunnen experimenteren met een aantal Intel Core i3 en i5 processoren in mijn eigen computer. In 2018 wilde ik ook een i7 processor uitproberen, maar deze moest ik wel apart aanschaffen, want die komt je niet zo vaak tegen in een afgedankt systeem (deze CPU's leveren vaak nog een paar centen op bijvoorbeeld tweakers of marktplaats). Dit werd de Intel Core i7-2600, deze CPU was op papier toch wel ruim 2x zo snel als mijn snelste computer met een socket 775 Intel Quad Core Q9550 CPU. Maar ja, de Intel Core i7-2600 betreft toch een alweer wat oudere CPU (2e generatie) die gebruik maakt van de Sandy Bridge. Zo kijkend naar de resultaten, doet het al vrij oude spul het nog prima want ik ervaar beide systemen als uiterst snel en betrouwbaar. Ik denk dat de meeste PC gebruikers ook snelheid en betrouwbaarheid wensen. Het is wel zo dat de nieuwste CPU's (december 2018) vele malen sneller zijn dan de Intel Core i7-2600. Dat is nog geen reden om dit soort CPU's te kopen. Voor normaal gebruik is zo'n een hoge computer snelheid meestal niet nodig. Maak dus een goede afweging in prijs en computer snelheid want veel computers zijn best prijzig maar bieden niet de snelheid die je zou verwachten, in ieder geval niet voor de geboden prijs.

Regelmatig kan ik angstige gebruiker geruststellen, ook veel oudere computers zijn gewoon in orde of eenvoudig te repareren. Soms is de PC of laptop letterlijk aan een schoonmaakbeurt toe door te veel vuil en stof. Vaak ontstaan er problemen met de Windows software, een nieuwe installatie is dan nagenoeg altijd de oplossing en dan is het hebben van een recovery of een Windows installatie schijf of een intacte Windows produktcode de redding.
Ik zie evenveel problemen bij laptops en desktop systemen. Bij laptops zijn problemen lastiger omdat reparatie vaak niet mogelijk is of de kosten te hoog worden. De hoofdreden dat een computer niet wordt gerepareerd is vaak of een fataal defect in één van de onderdelen of de kosten van vervanging van onderdelen. Defecten die bij gewone computers vaak voorkomen zijn: een defecte harde schijf, ventilator, netvoeding, geheugen en/of moederbord. Defecten die bij laptops vaak voorkomen zijn: een defect harde schijf, accu, laadfunctie, ventilator, geheugen, toetsenbord en/of moederbord. Het arbeidsloon tikt vrij aardig aan al lijkt een onderdeel nog wel betaalbaar. Bijvoorbeeld de vervanging van een ventilator in een Sony Vaio laptop van 35 euro; een 'nieuwe' accu voor een laptop kost toch al gauw 25 tot 50 euro of een toetsenbord (voor een Toshiba laptop) kost rond de 30 euro. Maar voor een computer die niks meer waard zou zijn, wordt dat inclusief arbeidsloon en onderzoekskosten best wel prijzig. Iets vergelijkbaar geldt voor een netvoeding maar die is vaak te vervangen door een universeel exemplaar.

Met de komst van Windows 10 zijn socket 478 en socket A computers gelijk hopleoos verouderd en dat geldt dus ook voor de single core Cpu's (al dan niet met hyper threading). Ik heb gemerkt dat hyper threading wel wat extra snelheid biedt, maar dual core is toch wel een veel grotere verbetering en een quad core CPU (of meer cores) vind ik de betere keuze. Veel computers zijn vaak nog niet te oud voor Windows 10, maar er komt wel wat voor kijken omdat Windows 10 goed te kunnen gebruiken. Dit omdat Windows 10 eisen stelt aan bijvoorbeeld de videokaart en de CPU.
De CPU moet bijvoorbeeld beschikken over de functie NX (No eXute). De Intel socket 775 CPU (ook nog single core) Intel Pentium 4 3,0 GHZ met HT (=hyper threading) is bijvoorbeeld nog net Windows 10 geschikt maar dit is geen verstandige keuze vanwege de CPU kracht die deze CPU ontbeert. Beschikt de computer inmiddels over een PCI-e16 slot, dan kan een videokaart vaak nog vervangen worden. Maar let op: Soms is downgrading van de videokaart al voldoende! Vaak blijkt een moederbord gewoon over een Windows 10 geschikte videokaart (onboard) te beschikken. Mogelijk dat een losse videokaart sneller is, maar heb je die nodig en/of heb je er wel wat aan?
De meeste niet te oude CPU's zijn dus wel Windows 10 geschikt. Maar een CPU zit op een moederbord, wanneer je een CPU wil vervangen moet je eerst nagaan of dat wel mogelijk is. Niet elke fabrikant geeft hierover echt duidelijke informatie. Neem bijvoorbeeld HP, je kan uitbreidingen kopen via de dealer, hieruit kan je dan je conclusies trekken. Maar zelfs dit zegt niet alles (vaak kunnen andere CPU's ook gewoon gebruikt worden), maar de gebruiker neemt wel een risico omdat zo'n CPU mogelijk schadelijk is voor de computer. Maar dan nog, let ook op de details, soms moet er meer gekoeld worden, soms is er een zwaardere netvoeding nodig en soms is een aanpassing af te raden. Hou vooraf wel het totaalplaatje in gedachten. Want hoewel hergebruik een goed streven is, zou het vervangen van onderdelen wel kosten effectief moeten zijn. Bij te hoge kosten, is vervanging van de computer soms veel verstandiger.

Het geheugen in de computer is een belangrijk aandachtspunt, 4 tot 8 GB is anno 2018 eigenlijk geen luxe meer. Voor Windows 10 was 2GB toch al een echt minimum (maar dat was het ook al jaren geleden). Te weinig geheugen kan een PC onnodig traag maken! Maar eigenlijk geldt dit ook voor computers of tablets met andere besturingssystemen zoals Linux en Android. De socket 775 Intel Pentium dual core Cpu's kunnen nog wel, maar het blijft zinvol om over te stappen op een Intel Pentium quad core CPU. De computer wordt met een quad core CPU dan toch net wat soepeler in het gebruik dan met een dual core CPU.
Maar dan nog zijn andere aanpassingen zeer zinvol, zoals het besturingssysteem op een SSD plaatsen en zorg voor voldoende PC geheugen (4GB of nog meer_. Het valt mij wel op dat met de goedkopere i3/i5 systemen eigenlijk vaak alleen maar moderner zijn, maar niet echt sneller zijn dan het al bijna verouderde socket 775 systeem en soms zelfs nog langzamer. Dat ook de Intel Core i3/i5 computers al weer jaren bestaan, merk ik duidelijk omdat er zeer regelmatige een i3/i5 laptop of PC mijn aandacht vraagt (veelal vanwege een defect). Onlangs werd me een HP computer aangeboden met een Intel Pentium G840 CPU (een i3 dual core CPU). Uiteindelijk bleek er een probleem met de socket op het moederbord te zijn. De CPU was kennelijk eruit geweest vanwege een PC schoonmaak? Een vraagteken, want voor een schoonmaakbeurt hoeft de CPU er niet uit. Tja, uit nieuwsgierigheid dan, wees dan wel voorzichtig! Met wat handigheid kon een scheef staand stukje metaal in de socket weer in de goede stand gezet worden en de PC was weer in orde ...

AMD X2 4450e Ik ontvang ook wel eens wat AMD spul, maar kennelijk wordt dat toch heel wat minder gebruikt. In 2016 kreeg een AM2+ systeem met een AMD e4450 afgedankt omdat die een geheugen probleem had. Niet veel later passeerde er nog eentje, afgedankt om die te traag was. De veroorzaker bleek de harde schijf, dit laatste systeem draait nu dus weer. Tot voor kort beschikte ik zelf dan nog wel over een draaiend socket 939 systeem en een nog oudere socket A systeem met een AMD Barton CPU, beide gebruikte ik als test systeem. Maar helaas deze systemen zijn recent ontmanteld.

Toshiba A200 Interessant is dat tegenwoordig ook de wat oudere laptops worden afgedankt. Voordeel is dat deze computers relatief klein zijn, nadeel is dat deze moeilijker zijn te repareren. De meeste laptops worden afgedankt omdat de accu kapot is of omdat de laptop de accu niet meer wil opladen. In een laptop kom ik regelmatig een AMD CPU tegen, bijvoorbeeld de AMD TL60. De oudere laptops beschikken van nog over een echter printerpoort en/of COM poort waardoor er nog aardig mee geëxperimenteerd kan worden.


Oh ja, als u meer wilt weten hoe je oude PC's kan repareren, klik dan hier.

Iets over mijn nieuwe hobby computers
Computers bouwen is een leuke hobby. Helaas gaat het bouwen niet vanzelf. De afgelopen jaren ben ik vooral bezig geweest met het repareren en experimenteren met de nu verouderde Intel P4 socket 478 en socket 775 Zo heb ik in 2015 nog een leuk woonkamer PCeetje in de vorm van een oude HP computer die overweg kon met een Intel Dual Core 3,0GHz CPU (D930) en ruimte had voor extra geheugen.. Let wel, die 3,0 GHz belooft veel snelheid, maar dat valt best tegen, toen produceerden CPU's vooral veel warmte.
Aan het fotolijstje kunt je waarschijnlijk zien dat AMD CPU's bij mijn behoorlijk favoriet waren. Van AM386 tot en met de AMD64 3000+ ... De verklaring daarvoor is vrij simpel: ik had geen computers met moderne Pentium 4 CPU's want die waren voor mij toen gewoon te duur. Binnen mijn familie en mijn kennissenkring, was ik daardoor een uitzondering. Rond 1994 was het nog Intel DX2 tijd, AMD timmerde toen al driftig aan de weg, in 1997 kwam ik in het Intel Pentium 200MMX tijdperk. En toen druppelde ook allerlei oude Intel/AMD spul binnen, toen door de komst van de Intel Pentium ook snel verouderd. Maar goed het tijdperk met de DX2 en DX4 maakte wel indruk op mij. CPU kern schade AMD XP3000+ Overigens is mijn vertrouwen in AMD in 2004 wel behoorlijk verminderd. Hoofdreden is dat er "gave" AMD CPU's worden verkocht die gewoon beschadigd zijn. Hierbij een voorbeeldje van een miskoop die ik december 2004 heb gemaakt. Wat mijn grote zorg is dat dit soort schade volgens mij wijst op een produktiefout. Deze CPU schade heb ik gemeld bij AMD. Ik mocht mijn oude exemplaar opsturen en ik ontving daarvoor in de plaats een S939 AMD64 3000+ CPU. Kijk hier voor het hier voor het eindresultaat!

Omdat ik nog een socket A moederbord had met bijbehorend geheugen en koeler en andere attributen had, besloot ik alsnog een socket A CPU te kopen. Mijn keuze viel op een Sempron 2400+ CPU, een OEM exemplaar. Dit leek een relatief goedkope versie maar CPU naamgeving bleek meer te beloven dan de CPU werkelijk aan kon. Een AMD XP2400+ boxed CPU kostte me (in mei 2004) 79 euro, de Sempron 2400+ kostte me (in februari 2005) 55 euro. Mijn indruk was dat die Sempron 2400+ presteerde als een AMD XP2000+.
Het eerste wat me wel opviel was dat de Sempron CPU vrij koel bleef. Daarom werd ik wel erg nieuwsgierig naar wat er uit de Sempron CPU was te halen. Als u hierover meer wilt weten, kijk dan eens op mijn Epox-8RDA3+ webpagina.

Januari 2009, vanwege problemen met mijn Media Center PC en de moeilijke verkrijgbaarheid van AMD CPU's, heb ik voor de Media Center PC nu gekozen voor een Intel E5200 CPU. Ik ben benieuwd wat die CPU in huis heeft.

Iets over mijn "oude" notebooks
Packard Bell EASY NOTE (1999) In december 2003 heb ik mijn eerste (2e hands) notebook gekocht. Dat was dus een Packard Bell EasyNote met een Celeron 400MHz CPU.

In juni 2008 heb ik heel eventjes een EEE PC gehad, ik heb die binnen een week teruggebracht, ik vond de Linux niet praktisch bruikbaar.

In juli 2008 kreeg ik van een kennis een oude Toshiba Satellite Pro 4270 (uit 2000) met een Celeron 500MHz CPU (FSB 100MHz). Ik weet nog niet wat ik met dit apparaat ga doen. Het diskettestation, de harde schijf en de accu zijn defect. De accu lijkt een restcapaciteit van 18% te hebben ... Het diskette station is van het type ???, het vervelende is dat de diskette soms wel en soms niet wordt gelezen. Het LCD beeldscherm lijkt nog wel van aardige kwaliteit, de LCD kabel lijkt er slecht aan toe te zijn. Ik krijg soms geinverteerde kleuren en lage helderheid. Even de notebook weer losschroeven, lost het euvel weer eventjes op. Dat is dus geen echte oplossing. Toshiba Satellite 210CT

Niet veel later kon ik een Toshiba Satellite 210CT met een Intel Pentium 120 CPU (uit 1997) krijgen via mijn werk. Dat is een leuk apparaat, die met 16MB en Windows 95 OSR2.1 zeker geen slechte snelheid laat zien. Deze oude notebook wordt voor mij bruikbaarder wanneer ik er een geschikte PCMCIA netwerkkaart voor kan bemachtigen. Het LCD beeldscherm heeft nog een zeer bruikbare kwaliteit. Verder is er een audio lijn ingang aanwezig. Helaas heeft deze notebook geen USB. Vandaag een dvd speler geplaatst en gekeken of deze notebook met het Dvd-to-Go programma en PCMCIA kaart van Margi een Video dvd kan afspelen ... En wat denk je, jazeker! De beeldkwaliteit valt best mee ... Waarom dit juist uitproberen op deze computer, tja, deze PCMCIA kaart werkt alleen met Windows 95. Waarom zo leuk? Dit omdat dit een zeer verplaatsbare computer is die ook nog erg geschikt is voor mijn elektronica hobby.
De notebook is momenteel voorzien van Windows 98, maar dit is niet echt een verbetering. Het netwerk wordt slechts moeizaam herkend, het Dvd-to-Go programma werkt niet ... Interessant is wel dat Internet Explorer 6.0 wel is te gebruiken ...

Iets over mijn 8 bit computer historie
Augustus 2010 had iemand belagstelling gekregen voor mijn meer dan 20 jaar oude Philips XT computer ... Dat was dus mijn oudste PC maar het was niet mijn oudste computer ... Mijn oudste computer is nog steeds een Atari 600XL, een 8-bitter, die gebruikte ik vanaf 1984. Die computer was toen niet van mij, maar van mijn moeder. Die computer werd gebruikt voor computer cursussen. De Atari 600XL heb ik hoofdzakelijk gebruikt om formules door te rekenen en grafiekjes te maken en te plotten. Programma's laden en opslaan gaat via een speciale cassetterecorder en gewone cassettebandjes. Tja, dat waren nog eens tijden.
Ik heb ook nog wat minder oude 8-bitter, een Philips 8235. Dat is een MSX2 computer en die draaide MSX DOS. Het interessante van MSX is dat het schijfformaat ook door MS-DOS computers kon worden gelezen. De Philips 8235 heb ik uiteindelijk voorzien van een dubbelzijdige diskettestation, oorspronkelijk zat er een een 3,5 inch enkelzijdig exemplaar in. De Philips MSX computer heb ik gebruikt voor software ontwikkeling (Teletekst). Die computer was niet echt snel, uiteindelijk heb ik de software ontwikkeling op mijn 80386 PC voortgezet met een Z80 emulatie programma want dat werkte een stuk sneller.

Fotogalerij van (oude) CPU's
Intel 8088-2 Intel 8086 Intel 80186 Intel 80286 AMD 386SX/SXL-33 Intel 386DX-33 Green CPU U5S-SUPER25 Intel 486DX-33 Intel 486DX2-66 Cx486DX2-66 AM486 DX2-66 AM486 DX2-66 EW5 Cx486DX2-80 AM486 DX4-100SV8B Cx486DX4-100 AM5X86-P75 IBM 6x86MX Pr200 Intel Pentium 75 Intel Pentium 100 IBM PowerPC 603ev 200MHz Intel Pentium 200 w/MMX, bovenzijde Intel Pentium 200 w/MMX SL27J, onderzijde Intel Pentium 200 w/MMX SL23W, onderzijde Intel Pentium Pro 200 IBM 6x86MX Pr300 AMD K6-2 333MHz AMD K6-III 400MHz AMD K6-2 500MHz Intel Celeron 300A (Slot 1) Intel Pentium II 333MHz SL2S5 (Slot 1) Intel Mobile Celeron 400MHz, SL3GR Intel Mobile Celeron 500MHz, SL3PE Intel Pentium III 800EB SL4CD Intel Celeron 850MHz, SL54Q Intel Mobile Pentium III 1GHz, SL5TF AMD Duron 800MHz AMD Duron 800MHz, detail AMD Athlon 1GHz AMD Athlon 1GHz detail AMD Athlon 1,2GHz Thundirbird AMD Duron 1,3GHz, detail AMD Duron 1,3GHz <AMD Athlon 1500XP AMD Athlon 1500XP, detail AMD Athlon 1800XP Intel Pentium M Processor 715 1,5GHz, SL7GL Intel Pentium 4 1,7GHZ/256/400/1.75V SL5TK Intel Pentium 4 2,0GHZ/512k/400 SL5YR Intel Pentium 4 2,4GHz SL6EU Intel Pentium 4 2,66GHz SL6PE Intel Pentium 4 2,8GHz SL7J5 Intel Pentium 4 2,80GHz/512/533 SL6QB Intel Pentium 4 3,06GHZ/512/533 SL6S5 Intel Pentium 4 3,0GHZ/1M/800 SL7E4 Intel Celeron D346 3,09GHZ/512/533 SL8HD Intel 430 Celeron 1,8GHZ/512/800/05 SL9XN Intel Dual Core T2350 1,86GHz/2M/533 SL9JK AMD Athlon 2400XP AMD Athlon 2600XP-133 AMD Athlon 2600XP-133 AMD Athlon 2800XP-166 (Barton) ic AMD Athlon 2800XP-166 (Barton) text on ic AMD Athlon 3000XP-166 ic AMD Athlon 3000XP-166 text on ic AMD Sempron 2400+ AMD Sempron 2400+ AMD Sempron 64 3000+ AMD Athlon 64 3000 Winchester AMD Athlon 64 3500 Venice Intel Dual Core T3100 1,9GHz/1M/800 SLGEY AMD X2 4200+ Intel Pentium D 820 2,8GHZ/2M/800/05A SL8CP Intel Pentium D 925 3,00GHZ/4M/800/05A SL9KA Intel Pentium D 930 3,00GHZ/4M/800/05A SL95X AMD X2 4450e AMD Opteron 175 AMD Turion64 X2 TL-60 2GHz Intel Pentium 4 630 3,00GHZ/2M/800 SL7Z9 Intel Pentium 4 640 3,2GHZ/2M/800 SL7Z8 Intel Pentium 4 640 3,2GHZ/2M/800 SL8Q6 Intel Pentium 4 550 HT 3,4GHZ/1M/800 SL7J8 Intel Celeron T1700 Dual Core2 1,83/1M/667 SL6BH Intel T5600 Core2Duo 1,83/2M/667 SL9SG Intel T2600 Core2Duo 2,16/2M/667 SL8VN Intel E2180 Dual Core 2,0GHz SLA8Y Intel E6600 Core2Duo 2,4GHz SL9S8 Intel E5200 Dual Core 2,5GHz SLAY7 Intel E8400 Core2Duo 3,0GHz SLB9J Intel E8400 Core2Duo 3,0GHz SLAPL Intel Q6600 Quad2Core 2,4GHz SLACR Intel Q9300 Quad2Core 2,5GHz SLAWE Intel Q9550 Quad2Core 2,83GHz SLB8V Intel E5450 Quad2Core Quad 3,0GHz SLANQ Intel Pentium G840 SR05P 2,8GHz Intel Core i3-2120 SR05Y 3,3GHz Intel Core i3-3220 SR0RG 3,3GHz Intel Core i3-3240 SR0RH 3,4GHz Intel Core i3-4130 SR1NP 3,4GHz Intel Core i5-3230M SR0WY 2,6GHz Intel Core i5-3570T SR0P1 2,3GHz Intel Core i5-3470 SR0T8 3,2GHz Intel Core i5-4570 SR14E 3,2GHz Intel Core i7-2600 SR00B 3,4GHz Intel Core i7-4790 SR1QF 3,6GHz Intel Core i7-5820K SR20S 3,3GHz

Fotogalerij van (oude) Co-processoren
Intel 80287-10 Co-processor Cx-83D87-33 Co-processor

  • Fotogalerij van (oude) GPU's
    Nvidia NV 17 Nvidia Geforce2MX Nvidia Geforce2MX 200 Nvidia Geforce2 Ti Nvidia Geforce FX5600 Ati Radeon 9550 Ati Radeon 9550 detail Nvidia G73-GT-N Nvidia GF7800-GT Nvidia G80 Nvidia G84 Nvidia G119 detail Nvidia G119 detail AMD Radeon 7650M

    Iets over mijn oude computers tot 2007

    Terug naar het begin.

    Terug naar de Weetjes overzicht pagina, of
    terug naar mijn homepage.


    Email? Ga naar mijn homepage ... /28 maart 2020